Çocuklar 2 yaşından itibaren karekter oyunu oynamaya başlarlar, bu süreçte de kahraman oyuncakları ve onların kostümleri çocuğun hayatındaki yerini almaya başlar. Çocuk bu süreçte kendi yapamadığı ve hayalini kurduğu tüm herşeyi bu kahramana yaptırmaya başlar.
Bir karakterle özdeşim kurarak oyunlar oynamak çocukların sosyal-duygusal gelişimi için önemlidir.Bir karakteri tanımaya onunla empati kurmaya başlar böylece onun gibi konuşmaya ve davranmaya başlayabilir.
Diğer taraftan küçük çocuklar,ebeveyerinin değil kendi kontrollerinde olan bir dünya hayal ederler.
Kız çocuklar için Barbie gibi bebeklerle özdeşleşme oyunları çocuğun düşünce seviyesinde ortaya çıkan bağımsızlızlaşma sürecinde ilk seviyedir.

2-6 yaş döneminde engellenme,kızgınlık,sevgi,öfke gibi duygularla başetme yöntemini bu karekterlerin yerine geçerek oyun oynamakta bulur.
Kendini çaresiz,güçsüz,korkmuş hisseden çocuklar seçtikleri güçlü karakterin yerine geçerek kendini güçlü hisseder.Kendi yapamadığı herseyi karektere yaptırmaya çalışır.Böylece içindeki duyguları dışarı atmış olur.
ÇİZGİ FİLM KARAKTER OYUNCAKLARI NE İŞE YARAR?
Küçük çocuklar çizgifilm karakterleriyle ödeştim kurar,izledikleri çizgi filmlerde kendini karakterin yerine koyarlar …
O çizgi film kahramanının oyuncağına yada kostümüne sahip olmak çocuğun kendini o çizgi filmin içine dahilmis gibi hissetmesini sağlar.Cocuklar bu durumu çok ciddiye aldıkları için gerçek ve hayal arasındaki ayırımı yapamazlar.Fakat bu oyuncaklarla oynamak onlari mutlu eder.Çocuk fiziksel ve duygusal olarak kendisine zarar vermediği sürece endişe edecek bir durum yoktur.
Arada çizgi film karakteri hakkında yapacağınız minik sohbetler ayrıma vurmasına yardımcı olacaktır.
KIZLAR İÇİN BARBİE ERKEKLER İÇİN ACTION MAN
Bu tarz oyuncaklar çocuğunuzun hayatında uzun yıllar var olacak hazır olun.
Gün boyu BARBİE bebeklerle hayal dünyasında yaşayan kızınız varsa bu durum çok doğal.
Yada bütün gün ACTION MAN oynayan hoplayıp zıplayıp dünyayı kurtaran bir oğlunuz varsa endişe etmeyin bu da doğal
Okul öncesi dönemde bu durumlar için önlem almaya gerek yoktur.
İlerleyen yaşlarda hayali oyuncaklara ve oyunlara karşı çok büyük ilgisi olursa bu durum iç dünyasında baş edemediği bir takım duygular var demektir burda tedbir almak iyi olacaktır.
Bu noktada bol iletişim ve çocuğa oyun qrkadasi olmak onu anlamamızı sağlayabilir
SADECE KAREKTER OYUNCAĞI İSTIYOR NE YAPALIM?
Az öncede söylediğim gibi 2-6yaş grubunda bu çok doğal bu oyuncaklar hayal dünyasını destekler.
BU TARZ OYUNCAKLARDA NEYE DİKKAT EDELİM?
Şiddet eğilimli oyuncaklar örneğin silah,kılıç vb objelerden uzak tutmaya çalışmakta fayda var.
Barbie ve Winx tarzı oyuncaklarla ilgili de bir uyarım olacak.
Bu tip oyuncaklar fiziksel anatomi olarak gerçeğe uygun olmayan görüntü sergileyebiliyor bu durum bazı çocuklara cazip gelebiliyor.Kadın ve erkek stereo tipini vurgulayan bu oyuncaklar çocukların oyunu yetişkin konularının fazlaca dahil olmasına teşvik etmekte ve çocukların kendine keşif ve kendini ifade imkanını azaltır.
Bu tarz oyuncaklarla oynayan birçok çocuk bir takım agresif duyguları test edip deşarj olduktan sonra standart oyuncakları tercih eder.
OYUNCAK SEÇERKEN
Çocuğun hayal gücünü genişleterek, büyümesine destek verecek nitelikte olmasına dikkat etmekte fayda olduğunu tekrar belirtmek isterim…
ÖZEL HABER- Ceyda Ayseven – Pozitif Anne Koçu